Učiti, učiti i samo učiti

November 16, 2021

Dalibor Mijanovic

 Mjesečna kolumna Dalibora Mijanovića

Što učiti danas u magli informacija? Gdje pronaći prave informacije? Možete početi ovdje, na ovom blogu. Sada ćemo uraditi jednu replace komandu u “Wordu” i „Učiti, učiti i samo učiti“ zamjeniti sa „Google, Google i samo Google“

Google, big tech, globalna kompanija ili ti Gigant. Zarađuju brdo novca u milisekundama, a pritom imaju svoju Google školu –

https://grow.google/

Ne treba vam iskustvo, 100% online. Google garantuje da ćete nakon završenog kursa i položenog sertifikata imati 80% više šansi da nađete posao u IT industriji i oblastima bliskim IT tehnologijama. Možete birati između, IT Support (sjajno za početnike), Project Management (za malo iskusnije koji žele unaprijediti svoje znanje), Dana Analysis (za osobe koje su dobre sa brojevima), UX Design (za kreativce) i još mnogo toga (znam da zvučim kao na Teleshop-u, vjerujte mi na riječ ne prodajem).

Google ovo nudi u saradnji sa https://www.coursera.org/ platformom, jednom od najpoznatih platformi za online učenje, osnovana od strane profesora, čuvenog Stanford univerziteta. Sama registracija i prijava na kurs je besplatna, sertifikati se mnogu plaćati pojedinačno, ili putem pretplate. Cijena je pristupačna, za pojedinačne sertifikate možete platiti do 66 eura, dok mjesečna pretplata od 49 eura garantuje pristup velikom broji kurseva (3000+), neograničenom broju sertifikata i ostalim alatima koju vam mogu koristiti.

Po procijeni Google-a već sada nedostaje oko 9 miliona i više IT stručno osposobljenog kadara u svim oblastima IT tehnologa, a od momenta kada je lansirana platforma za učenje, sertifikovano je više od milion osoba. Polaganje ove vrste sertifikata je investicija u budućnost, i može se reći siguran i dobro plaćen posao. Osim samih sertifikata Google takođe nudi niz stručnih programa, popularnih startup prijekata, gdje se dalje možete usavršavati ne samo profesionalno, karijerino već i na personalnom planu.

Budućnost je tehnokratija, spajanje čovjeka i mašine. Prelazni period u procesu koji zovemo život. Unaprijedite sebe, svoje znanje, položaj i status u društvu. Nikad nije kasno. Ne bojte se novih tehnologija i nauke, ja sam ovaj tekst modifikovao i uređivao 10-tak puta barem, prije nego što sam ga „zakačio na blog“, pritom nisam kucao već diktirao. Mogućnosti su beskonačne.

I na kraju ukoliko vam sve gore napisano izgleda „kompleksno“, posjetite našu stranicu na kojoj možete pronaći zanimljive kurseve iz IT tehnologija:

Kliknite, prijavite se i podjelite informacije!