Online marketing za (nas) neupućene

December 10, 2021

Aleksandar Obradovic

Today I wear the white hat

 

Da! Moguće je! Ponekad i meni padne na pamet biznis ideja koja ne nudi “obezbedjen pun pansion o trošku države”.

Ako ste zainteresovani da čujete White Hat ideju koja dolazi iz Black Hat glave nastavite čitati.

Ideja je zasnovana na affiliate marketingu, ali prilagodjena budžetu našeg prosečnog komšije. Ukoliko ste već upoznati sa pojmom affiliate marketinga onda Vam ovaj tekst možda pomogne da poboljšate Vaše trenutne rezulatate, a ukoliko želite da se oprobate u svetu online marketinga onda ćete biti u mogućnosti da proširite Vaše znanje i da iskoristite ovaj tekst kao recept za Vaše najnovije strategije.

Ono što će Vam biti potrebno na ovom “putovanju” je:

 1.  Racun u banci i kartica za plaćanja na internetu
 2. Hosting i domen
 3. Kompjuter
 4. Minimalno poznavanje digitalnog dizajna,
 5. Poznavanje engleskog jezika
 6. Nalog na Affiliate platformi
 7. Nalog/Naloz na društenim mrežama

 

Račun i kartica

Ovo je stvar ličnog izbora. Poenta je da od banke dobijete što bolje uslove u smislu troškova održavanja računa i provizija za podizanje novca, prilive iz inostranstva, sms obaveštenja i sl. Što se tiče samog paketa usluga on bi trebao da poseduje:

 • Devizni račun sa instrukcijama za priliv novca
 • Transakcioni račun (za nacionalne transakcije unutar CG)
 • Kartica za internet placanja vezana za neki od ova dva racuna.
 • SMS obaveštenja o prilivima i odlivima (opcija)
 • Elektronsko bankarstvo

Cene za ovakve pakete dosta variraju od banke do banke. Trošak na koji možete računati je oko 4-5 eura/mesečno + provizije koje obračuna banka.

 

Hosting i domen

Domen je Vaše ime na internetu, ono po čemu Vas drugi pronalaze kad kucaju www u omiljenom pretraživaču. Postoje neka nepisana pravila koja biste trebali da pratite prilikom odabira domena i to:

 • Što kraće ime – to bolje
 • Ekstenzije kao što su .com, .net, .org, .me i slične se najbolje kotiraju
 • Izbegavajte ekstenzije kao što su .ws, vip, .best i sl. jer im je rejting veoma loš za ovaj posao
 • Naziv domena treba što bolje da oslikava sadržaj Vašeg sajta ili tematiku sajta.

Hosting je pojam koji se odnosi na skladišni prostor na internetu. Hosting možete tumačiti kao iznajmljivanje kompjutera koji se nalazi u tehničkim prostorijama nekog provajdera i koji je stalno povezan na internet.

Moja preporuka je da domen i hosting kupite na istom mestu – kod istog provajdera. Za ovakve poslove preporučio bih Vam namecheap.com jer kod njih za iznos od 25-30 eura/godišnje mozete dobiti sve u jednom paketu i korisnički portal je veoma lak da se nauči i potom koristi.

P.S. Što se tiče kompjutera – bilo kakav kompjuter ne stariji od 4-5 godina će poslužiti svrsi

 

Dizajn

Za ovu stvaku Vam je potrebno da posedujete “oko za dizajn”, “za ono lepo”, a ne neke ekstremne tehničke veštine (naravno posedovanje istih Vam samo može pomoći). Ideja je da se na domenu i hostingu koji ste odabrali “podginete” WordPress platformu i potom na istoj da koristite Elementor ili neki sličan WYSIWYG (What you see is what you get) website dizajner/builder od postojećih blokova. Nemojte biti uplašeni ako ste apsolutni početnik jer je učenje proces koji traje, a veština koju ćete steći je neprocenjiva i može biti korisna ukoliko budete poželeli da nekom kreirate sajt i taj posao dodatno naplatite.

Čak iako Vam pođe za rukom da ne zaradite novac na ovaj način imaćete veštine koje Vam mogu doneti posao u nekoj agenciji koja se bavi Internet dizajnom, marketingom i sl.

 

Poznavanje engleskog jezika

Takodje nije neophodno ali je veoma poželjno pošto Vam samo može olakšati pronalaženje reklama, ubrzati dizajniranje stranica, pomoći pri prevodjenju teksta na druge strane jezike, itd.

 

Društvene mreže

Da li je potrebno da elaboriram ovu stavku – neandertalcu jedan?

 

Nalog na Affiliate platformi

E sad malo o marketingu (valjda o tome trebam pisati). Affiliate mreže, kao i svake druge mreže, spajaju kupce i prodavce (publisher-e i advertiser-e). Advertiser je osoba ili firma koja se oglašava na nekom mediju (u našem slučaju internet), a publisher je osoba ili firma koja daje reklamni prostor putem neke mreže advertiser-ima na korištenje, a sve to uz (nadajmo se masnu kao babina slanina) nadoknadu. (Mačak Tom me nešto čudno gleda i oblizuje se… Tome, nema slanine kod mene. Samo pišem o istoj).

Ovde mi ulazimo tiho (I nadam se odlazimo u legendu). Prijavom na platformu koju smo odabrali (ClickBank, CJ, i sl.), dobijamo pristup svim advert… oglašivačima koji imaju affilitate ponude. Ono što je lepo kod affiliate marketinga je da ne morate da posedujete neki proizvod koji želite prodati a provizije za prodaju znaju da budu veoma privlačne. Affiliate marketing je u osnovi posredovanje i niste obavezni da se vežete samo za jednog partnera već možete oglašavati koliko god partnera želite. Što više kupaca obavi kupovinu preko reklame koju ste vi objaviti – veća je i Vaša zarada.
Zamislite da Vam komšija Crni ponudi 100 eura ako mu prodate njegovog žutog Golf-a 2 (benzinac od 1600 kubika i istekle registarcije) po ceni od 1000 eura pošto Vi stalno “nešto čačkate po telefonu”. Komšija Crni nikad nije čuo za društvene mreže i portale za prodaju polovnih automobila, a štampani oglasi izlaze jednom nedeljno. Komšija Crni je (verovatno) tek izašao ispod nekog kamena pa će prihvatiti bilo koju opciju da “na brzinu” proda auto jer je mu je pao “singl na Mančester” pre dva dana, od kog je trebao da plati kiriju i da moze poći sa ekipom na pivo.
Vi naravno pristanete na predlog i obajvite slike žutog golfa na svim grupama na društvenim mrežama i na svim portalima kojih se setite sa Vašim brojem telefona. Kao epilog dogovorite 5 “gledanja”, koje potom prenesete Crnom od kojih jedno bude uspešno završenom sklapanjem prodaje. Na “kraju dana” Crni je prodao golfa, platio kiriju, Vama dao Vaših 100 eura i onda otišao na pivo sa ekipom.

Naravno, Crni je izmišljeni lik kako bih Vam dočarao funkcionisanje affilate marketinga jer ko bi još vozio žutog golfa (Crni nemoj! Nisam hteo, majke mi! Nisam ni znao da imaš golfa! … ….. … )

… Nekoliko dana kasnije

Još se nisam navikao na novi laptop, a i ovaj gips mi smeta pri kucanju, pa bih Vas zamolio da ne zamerate ako napravim neku grešku u pisanju ostatka teksta.

 

Sve sam uradio. Šta dalje?

Dalje? Tek sad postaje zanimljivo (Bilo bi i ranije da ne beše Crnog)!

 1. Na platformi koju ste odabrali pronađite affiliate reklamu shodno temi koju najbolje poznajete (npr. Automobili, Zdrava hrana, Online igre, i sl.) i kopirajte Vaš affilitate link
 2. Na Vašem sajtu kreirajte stranicu (u marketingu se to zove pre-landing page) u Elementor-u ili nekom drugom page builder-u koji ste odabrali tako da ta stranica navodi potencijalnog kupca da kupi proizvod. Na najboljem mestu na stranici “zalepite” Vaš affiliate link koji ste dobili u koraku #1
 3. Podelite link ka Vašoj stranici na društevnim mrežama, blogovima, drugim sajtovima, forumima, itd. Upošteno govoreći gde god možete a da pritom ne kršite pravila platforme gde objavljujete
 4. Sačekati isplatu sa platforme

Ponavljati sve dok uspeva!

Postscriptum (Šta bih još uradio)

Reklamiranje na društevnim mrežama na prehodno opisan način Vam može doneti neki stabilan izvor prihoda. Ukoliko budete poželeli da “posao” podignete na viši nivo preporučio bih Vam da istražite najbolje strategije za plaćene reklame na društevnim mrežama.

 

Ad Mortem Inimicus

Odoh naći Crnog…