Pisanje (uz vetar) i priključenija

November 23, 2022

Aleksandar Obradović

Nova kolumna Aleksandra Obradovića

Priključenija

Znam da Vas ima bezobraznih baš mnogo pa se odmah moram ograditi da ću danas pisati o pisanju uz vetar, koji tako lepo zviždi ovih dana oko mojih prozora. Ne, neću pisati o tome na šta ste pomislili! O, Vi duše bezbožne i dvosmislene!

Zamislite samo da možete pisati, kao i ja uz vetar i pritom zaraditi solidnu svotu novca svaki mesec. Pisanje (uz vetar) u rangu od par stotina pa do par hiljada eura svaki mesec u zavisnosti od toga koliko ste dobri u pisanju. Poneki muškarci (npr. Moja trolovska blistavost), kad zađu u petu deceniju svog života veoma često se susretnu sa pitanjem pisanja pošto je isto najlakše obavljati u udobnosti sopstvenog doma. Zamislite samo da ste negde, ne daj Bože, na ulici okruženi svim tim ljudima i galamom, ne računajući onu koja dolazi od glasova iz glave, i da pritom dobijete poriv za pisanjem. Ne pije vodu, je l’ da? Pogotovo ne ide ako Vam je pri ruci samo telefon. Pa nećete, valjda, pisati po telefonu. Iako je telefon primarna stvar bez koje ne možemo da zamislimo život, ja ipak ne mogu da ga koristim za pisanje – tako je to kad se pređe četrdeseta!

Kad sam bio mlađi pisao sam gde sam stigao – po zidu, po snegu, po školskoj klupi. Danas – jedva da ih mogu i videti pre nego što se sudarim sa istima.

Sad će neko da pita gde je tu poenta ili će kratko i jasno reći “daj matori pređi na stvar”. Poenta je u tome što postoje online magazini i publikacije koje objavljuju tekstove iz raznih niši i pritom plaćaju od deset (dolar) centi pa do jednog dolara za svaku objavljenu reč, dok je pritom minimalna dužina teksta od pet stotina reči. To Vam, u prevodu, znači da se minimalna isplata kreće u rangu od pedeset pa do pet stotina dolara za najkraći tekst od pet stotina reči.

Začkoljice? Naravno da ih ima! U nastavku teksta ćemo pisati malo više o samoj metodi kao i o tome šta Vam je sve potrebno da biste uspeli u tom poslu.

pisanje uz vetar i priključenija 1

Generalisanje

Najbolje kod ove metode je činjenica da Vam za uspešnost maltene nije potrebno nikakvo ulaganje, pošto sve potrebno najverovatnije posedujete. Ono što Vam je potrebno je kompjuter sa word procesorom (Office, OpenOffice, Pages i sl.) koji verovatno imate ili možete kupiti bilo koji polovni za veoma mali iznos. Pored toga potrebni su Vam internet, solidno poznavanje pisanog engleskog jezika, vreme za pisanje kao i pogodan način za prijem novca (paypal, payoneer, devizni racun u banci i sl.). Najbitnije od svega Vam je veoma dobro poznavanje engleskog jezika pošto ćete pisati na istom, jer je ciljna čitalačka grupa sa engleskog govornog područja.

O čemu se ono, beše, piše? O svemu pisači moji! O svemu! Ili se, beše, ono kaže pisci? Ma književnici moji!

Za dobro pisanje je potrebno vreme, pa prema tome protresite svoje prste jer prelazimo na stvar.

 

Priroda/Putovanja

Ova kategorija je idealna za one koji dosta putuju i imaju priliku da posete dosta mesta. Realno govoreći svi magazini koje ću navesti prihvataju članke iz svih delova sveta.

 • National Geographic Travel

Svi smo čuli za Nacionalnu geografiju na neki način, ali ono što niste znali je da oni plaćaju oko 50 centi po reči za svaki članak koji prihvate i objave u zavisnosti od kvaliteta istog. Ono što trebate znati je i to da je potrebno pisati o UNESCO zaštićenim objektima, porodičnim putovanjima, nacionalnim parkovima i netaknutoj prirodi. Članci trebaju imati više od 1000 reči i doneti nešto novo i orginalno samoj publikaciji.

Ukoliko imate ideju za ovakav tip članka pošaljite email uredniku na [email protected] sa kojim takođe možete pregovarati oko eventualnog honorara kao i načina isplate istog.

 • Travel + Leisure Magazine

Još jedan od poznatih magazina posvećenih putovanjima i uživanju. Plaćaju oko 1 dolar za svaku reč. Upustvo sa pisce se nalazi na ovom linku.

 • The American Gardener

Ukoliko ste zaljubljeni u baštovanstvo i hortikulturu možete pogledati ovaj link sa upustvom za slanje članaka. A honorar? Honorar je prava sitnica – od 300 do 600 dolara za članak od 1500 do 2500 reči. Efektivno oko 25 centi za svaku napisanu i objavljenu reč.

pisanje uz vjetar i priključenija

 

Zdrav život / Ishrana

 • EatingWell

Ukoliko volite zdrav život, nutricionizam i ostalo (što mi mesožderi ne volEmo) evo Vam i prilike da zaradite od toga umesto sto plaćate drugima da Vas uče šta i kako da jedete. Da ja znam, goji bobice se ne jedu kašikom, a leblebije se ne melju! Lepota je da oni plaćaju oko 500 dolara za članke do 500 reči. Pa to bre možeš napisati dok stojiš u redu ispred zdrave hrane. Vodič se nalazi na ovom linku.

 

Društvo

 • Cosmopolitan

Ima li ko da nije čuo za njih osim, mog sina i mojih mačića? Ako je niša u kojoj pišete (ili želite da pišete) u skladu sa tekstovima koje oni objavljuju onda možete očekivati da ukoliko prihvate Vaš članak da budete plaćeni oko USD 0,25 za svaku reč. Svoje ideje možete poslati jednom od urednika na email: [email protected]

 • LiisBeth

Gender studies? Ovo sam morao da “guglam” da bih video šta je! Ukoliko znate šta je to i volite da pišete o tome (šta god da je) možete očekivati od 250 dolara po objavljenom blogu (ličnom mišljenju) ili više od 800 dolara za stručno mišljenje i analizu. Više o prijavama na ovom linku.

 • BuzzFeed

Kulturni kriticizam i lična viđenja su cenjena oko USD 0.50 za reč. A kontakt osoba je Samantha Henig koju možete kontaktirati putem Twitter-a.

 

Roditeljstvo

 • Babble

150 dolara za pisanje o prljavim pelenama, razbacanom vešu, prljavoj kuhinji, ofarbanim ljubimcima, pojedenim klikerima i ostalom vezano za sve lepote roditeljstva. Ako ste SAMO MALO trudni možete pisati i o tome. Naravno imaju i sekciju i za nas starije koji pokušavaju da se izbore sa mentalnim, ovaj zdravljem ne društvom (Megiiiiiiiiii, može li onaj mental health month o kom smo pričali?). Zahtev je 1200 reči.

 • Scary Mommy

Još jedan magazin o roditeljstvu. Plaćaju oko 100 dolara po objavi, a Facebook stranica ima više od milion pratilaca. Više na sledećem linku.

 

Tehnologija

 • Wired

Volite da pišete o tehnologiji i da pritom zaradite USD 0,50 po reči onda treba da oprobate Vašu sreću sa ovim magazinom. Wired uglavnom objavljuje naučne i tehničke tekstove ali takođe objavljuju i članke o raznim proizvodima i gedžetima kao i o politici i njemom uticaju na tehnologiju (npr. Uticaj geopolitike na tehnologiju). Vašu ideju možete poslati na [email protected].

 • Popular Mechanics

Magazin posvećen tehnologiji koji plaća oko USD 0,40 po reči. Ideje možete proslediti Alexander George putem Twitter-a.

 

pisanje uz vetar i priključenija 2

Novele i kratke priče – Fikcija, krimi, i sl.

 • Harper’s magazine

Sve Vaše priče koje ne potpadaju pod neku od prethodnih kategorija možete proslediti ovom magazinu koji autore isplaćuje USD 0.70 po reči. Za sve detalje možete kontaktirati urednika Rachel Poser putem email-a.

Objavljuju super kratke priče do 100 reči. Honorar 100 dolara po objavljenoj priči.

Fikcija i fantastika. Plaćaju USD 500 za priče od 3000 do 8000 reči.

Fikcija, fantastika, horor. Plaćaju USD 0,10 za priče do 10000 reči.

Naučna fantastika i fantazija. Plaćaju od USD 0,08 do 0,10 za priče od 1000 do 20 000 reči.

Naučna fantastika. Plaćaju USD 500 za priče od 3000 do 8000 reči.

 

Bonus pisanje

Ne bih da “prosipam pamet” ali moram da spomenem i najvećeg igrača self-publishinga – Amazon. Možda niste znali da na Amazonu možete da objavite i pritom prodate sve što želite od stripova, preko bojanki do priča i knjiga raznih žanrova i obima (u smislu stranica, a ne u smislu 50 nijansi sive). Amazon funkcionise po principu revenue share-a pri čemu autorima pripada određeni procenat od prodaje dok ostatak ostaje Amazonu (pokrivanje troškova hosting-a, procesiranja plaćanja, reklamiranja i sl.)