Deepfake

October 31, 2022

Dalibor Mijanović

Noun:

a video of a person in which their face or body has been digitally altered so that they appear to be someone else, typically used maliciously or to spread false information

*the committee hearing on worldwide threats cited deepfakes as a growing concern

Dozvolite da vam prevedem. “Ti, ti nisi ti -ti si ja“ , ili učtivo, „Vi, niste Vi-Vi ste…“. Zamislite, nemamo pametnija posla u 21 vijeku, nego da koristimo moć vještačke inteligencije za rad simulacije, lažnog predstavljanja, projektovanja vlastitog ega u nule i jedinicei sve to kroz logička kola pravo na ekran, uz aplauz i oduševljenje.

Primjer I : America’s got talent, fantastičan primer DeepFake-a, gdje je učesnik koristeći algoritam oživio „kralja roka“ Elvisa:

Snapchat, Viber, Instagram, TikTok – sve vodeće društvene mreže i alati za komunikaciju integrišu DeepFake tehnologiju kao vrstu zabave. Zašto vaš sagovornik ne bi gledao u ljubičanstvenog jednoroga umjesto u vas? Budite jedno, vi i jednorog.

Primjer II : Reface: Funny face swap videos – sjajna aplikacija, DeepFake za početnike:

Google Play
App Store

Vještačkoj inteligenciji i algoritmu koji stoje iza „DubokeFloskule“ (moj autorski prevod) akronimje GAN-Generative adversarial network, posebna vrsta machine learning framework-a i vještačke inteligencije. Ovdje moram da stanem i malo promislim kako kompleksne matematičke formule (koje izgledaju ovako):

simplifikujem i pokušam da objasnim riječima. Primjera radi, zamislimo grupu falsifikatora koja štampa novac, i zamislimo policiju koja juri falsifikatore i sprječava ih u tome. Svaki put kada ih policija uhvati i “provali“, nađe grešku u štampi, falsifikatori nauče iz greške, predvide moguće i buduće greške, mijenjaju sistem, način štampe, sve do dana kada njihov novac bude onoliko dobar i realističan kao pravi novac, i da se razlika ne može pronaći – Trial and error (učiti na greškama) princip.
Sve ovo nastalo je u umovima studenta sa Kornel univerziteta, a dokumentaciju možete naći na ovom linku.

Mnogi su zabrinuti zbog „DubokeFloskule“ i široke rasprostranjenosti algoritma. Neki kažu da sve to treba zabraniti, ili barem regulisati. Ukoliko do toga dođe, biće mi žao ljubičastvenog jednoroga. Sa jedne tačke gledišta, možda bi bilo dobro da “DubokaFloskula“ nestane sa mreže. Možda nam treba više transparentnosti, više istine, a manje lažnih vijesti . Ali ne, to se neće desiti, suviše je zabavno.

Primjeri III, IV i V:

– The Deepfake Tom Cruise on TikTok

@deeptomcruiseI’m taking lessons.♬original sound -Tom

– The Shinning, starring Jim Carrey

– Salvador Dalí comes back to life

Teško je zaključiti šta Duboka Floskula iliti DeepFake uopšte znači, domaćim rječnikom „što će kome ovo“. Pretpostavljam da ćemo vremenom algoritmu dati bolji smisao, koristiti ga u neke druge svrhe, kako je inicijalno i zamišljen, da pomogne a ne odmogne ljudskom rodu ili barem da ga ne zaglupljuje. Na kraju, jedino što mogu reći ili pitati:
Zakukuljeno, zamumuljeno, zadevetano, zadesetano, niko ne može otkukuljiti, odmumuljiti, oddevetati i oddesetati. Samo onaj ko je zakukuljio, zamumuljio, zadevetao i zadesetao. Šta je to?

DeepFake

dipfejk, a (Npl. ovi) m /dIpfejk/ [engl. deepfake, od deep (learning) + fake] zlonamjerno kompjuterski obrađen i izmijenjen video-snimak neke, obično javne, osobe na kojem ona izgleda, govori ili radi kao da je neka druga osoba

Provjerite vaše znanje na ovom linku.