Završen još jedan ciklus obuka

August 5, 2020

Developers-Lab

Prošlo je dosta vremena od kada se nismo oglašavali o aktivnostima u okviru našeg projekta, pa ovim putem želimo to malo da promijenimo.

Tokom ove godine radili smo na daljem unapređenju naših programa edukacije, organizovanju novih obuka, širenju IT zajednice, širenju predavačkog tima, uključivanju srednjoškolaca u naše obuke, organizovanje kurseva u srednjim školama i slično. Takođe, ostvarili smo i nova partnerstva i to sa najvećom IT zajednicom u Crnoj Gori, DevClub. Jedan od naših ključnih partnera od ove godine je i Ministarstvo nauke Crne Gore koje nam je olakšalo realizovanje našeg plana, a to su potpuno besplatne obuke.

Šta smo uradili do sada?

Do sada naše kurseve je pratilo preko 150 polaznika. Samo tokom ove godine, preko 40 polaznika je pratilo jedan od naših edukativnih programa. Najnoviji ciklus trajao je nešto manje od pola godine, a bio je podijeljen na tri cjeline:

  • Uvod u veb programiranje
  • Napredno veb programiranje, dva modula (ReactJS i NodeJS)
  • Timski rad na projektu (mentori učestvovali na projektima)

Kako tokom svake generacije uvodimo neke promjene, slično se desilo i ovog puta. Od samog početka, snimali smo sva predavanja. Moramo napomenuti da od samog početka, tj. od februara kada smo krenuli sa prvim časovima, formirali smo i jednu online grupu. Pojavom virusa u našoj zemlji i obustavam rada obrazovnih ustanova, i mi smo bili prinuđeni da obustavimo nastavu uživo.

Covid-19 – Kako dalje? 🦠 😷

Novim okolnostima smo se prilagodili brzo, jer smo već imali iskustva sa online nastavom. U tom momentu sve grupe su prešle na online režim, i sve do kraja nastave časovi su organizovani online. Predavanja smo snimali pomoću platforme Loom, Moodle platformu smo koristili za postavljanje materijala, testova, domaćih zadataka i slično, dok smo Zoom platformu koristili za konsultacije koje su se posebno intezivirale tokom rada na projektima.

Tokom ove generacije izdvojilo se više interesantnih projekata, a odlučili smo da prikažemo tri:

FlyWithMe, online prodaja avio karata, nadam se da ćemo uskoro moći svi ponovo da putujemo bez ograničenja

Discipe, online platforma za kurseve, pobjednični tim koji je dobio priliku da radi u kompaniji Coinis

X-change, online prodavnica polovnih stvari. Kao sredstvo naplate se koristi novac već poeni koje korisnik dobija prodajom svojih proizvoda.

Po završetku obuke, pobjednički tim je dobio priliku da radi u kompaniji Coinis. Osim pobjedničkog tima, prvolasirani tim srednjoškolaca je dobio priliku za desetodnevnu praksu i istoj kompaniji. Pored toga, 15. avgusta su 3 polaznika započela svoj angažman kroz praksu u Coinisu!

 

Nekoliko riječi polaznika

O rezultatima koje smo postigli najbolje svjedoče naši polaznici. Srećni smo što smo doprinjeli njihovom procesu učenja.

Uroš Gluščević (srednjoškolac): Ovaj kurs mi je otkrio potpuno novu oblast programiranja – backend development. Predavanja su bila interesantna, korisna i razumljiva, i inspirisala su me da nastavim da učim o ovoj oblasti. Odlično osmišljen finalni projekat mi je pružio uvid u rad velikih timova na ozbiljnim projektima, i razvio vještinu istraživanja i rješavanja problema.

Jovan Popović (srednjoškolac): Kroz kurs sam naučio pravu snagu programskog jezika JavaScript, kao i pravu draž Web Development-a. Odličan spoj teorijske i praktične nastave. Savršeno za sve nivoe znanja o programiranju.

Vladimir Kontić (student): Konceptualno veoma pažljivo osmišljen kurs koji je zahvaljujući posvećenim predavačima i njihovom sistematičnom pristupu doprinio dodatnom proširivanju znanja usvojenih na fakultetu.

Petar Radinović (student): Odlični kursevi za sve koji žele da nauče osnove i napredne djelove Web Developmenta.
Veoma dobri predavači, perfektno organizovana i objašnjena predavanja. Sve preporuke!

Jedna kul priča Coinisove developerke 🤗

I u ovom ciklusi obuka, nas glavni partner je kompanija Coinis pod cijim pokroviteljstvom su se organizovale sve prethodne obuke. Ovog puta smo dodatno podržani od Ministarstva nauke Crne Gore. Andreina priča je inspirisala i neke od naših polaznika za nove poslovne poduhvate.


Za Coinis kompaniju saznala sam od jednog Izraelca!

Nedugo zatim, počela sam da radim u Coinisu kao pripravnica; nakon čega je uslijedio kurs web programiranja u Developers Lab.
Ovaj kurs omogućio mi je da unaprijedim svoje znanje u oblasti web programiranja i to kroz rad na realnim projektima.
Moja iskrena preporuka svima koji žele da se uspuste u razotkrivanje misterija JavaScripta.

 

 

Tu nije kraj znanju i učenju. Andrea nam pomaže u obradi snimljenih video lekcija, a to je radila i uporedo sa praksom u Coinisu pratila kurseve. Talentovanih ljudi u Crnoj Gori ima, a mi smo više nego srećni što možemo da doprinesemo njihovom razvoju u mlade biznis entuzijaste!

Planovi za dalje aktivnosti

U narednom periodu planiramo i nove obuke, sa drugim tehnologijama, ali još ne otkrivamo o čemu je riječ. Takođe, planiramo i postavljanje više naših kurseva koji bi bili dostupni svima, kao što smo uradili za kurs ,,Uvod u veb programiranje“.

Nadam se da smo osposobili naše kandidate i da efikasno koriste Google pretraživač, a da to nije kopiranje koda koji se ne razumije 🙂