Informacije o kursu

Nivo:

Osnovni/Srednji

Početak:

24. februar

Trajanje:

10 nedjelja

Broj polaznika:

20

Prijave do:

15. februar

Predavač:

Tijana Radojičić, Anja Pješivac

Cijena:

Besplatno

Uvod u veb programiranje

Veb je nezaobilazan u modernom društvu zbog svoje sposobnosti da povezuje ljude, omogućava razmjenu informacija i pruža pristup brojnim uslugama i resursima. Ova globalna mreža je transformisala način na koji komuniciramo, radimo i učimo, otvarajući vrata novim mogućnostima u gotovo svakom aspektu života. U srcu ove digitalne revolucije su veb developeri, inženjeri koji ne samo da razumiju tehničku strukturu veba, već su i kreativci sposobni da stvore interaktivne, korisne i estetski privlačne veb stranice i aplikacije.

 

 

Veb developer je programer koji se bavi kreiranjem veb sajtova iz front-end i back-end perspektive. Front-end obuhvata sve ono što posetioci vide kada dođu na veb lokaciju, a back-end je strana koja front-end delu dostavlja informacije i obezbeđuje njegovu funkcionalnost. To je osoba koja gradi i održava strukturu veb stranice ili mobilne aplikacije. Zadatak veb developera je da veb dizajn pretvori u funkcionalni veb sajt/aplikaciju. Dizajn tako oživljava i postaje spreman za korišćenje i interakciju sa klijentima. Da bi došao do svog cilja, veb developer, kao i programer, kodira – ali koristi druge programske jezike. Koje jezike će koristiti veb developer zavisi od toga kojom vrstom razvijanja veb stranica se bavi.

Koristeći HTML naučićete kako da dodate različite tipove sadržaja na veb stranicu. Naučićete kako da uz pomoć CSS-a svakoj stranici dodate jedinstveni stil i vizuelni identitet. JavaScript će zatim unijeti dinamiku u vaše veb stranice, pretvarajući ih iz statičnih u interaktivne platforme spremne za komunikaciju s korisnicima.

Nakon uspješnog završetka prvog dijela, naši kandidati će dobiti priliku da se dalje usavršavaju kroz kurs za frontend razvoj aplikacija (ReactJS)

U drugom dijelu, koji će biti naknadno najavljen, nakon završetka osnovnih i naprednijih djelova kursa, koji se odnosi na predavanja i vježbe, slijedi finalni projekat, gdje će se frontend i backend programeri udružiti da rade na realnim projektima. Ovo pruža dragocjeno industrijsko iskustvo, pokazujući kako teorija naučena tokom časova može biti primijenjena u praksi. Najistaknutiji kandidati, nakon završetka obuke i rada na projektima, imaće priliku da započnu rad u jednoj od naših partnerskih kompanija na period od tri mjeseca. Takođe, pojedini polaznici koji se izdvoje svojim radom i posvećenošću, dobiće priliku za praksu u partnerskim kompanijama tokom ljetnjeg perioda.

Napomena: za sve prijavljene na kurs, prijemni test će se organizovati 17. februara od 12 h u sali Coinis Hub, sala na Elektrotehničkom fakultetu, Univerzitet Crna Gora. Predavanja, odnosno konsultacije će se održavati subotom, uživo, od 12 h u Coinis Hub sali, ETF, Univerzitet Crne Gore.

Ostali kursevi